Mijn teef is nu loops (dag 1). Wat nu?

Er zijn verschillende progesteron testen op de markt. Ieder producent heeft zijn eigen gebruiksaanwijzingen. In onze praktijk wordt een progesteron test bebruikt met Immulite waardes. Wij hebben de uitslag voor u binnen 15 minuten. Bij het gedeelte Progesteron Test zal ik een korte omschrijving geven van onze advies rondom de loopsheid en hoe de progesteron test in zijn werk gaat.

Zijn er ook andere mogelijkheden om de optimaal dektijdstip te bepalen?

Een andere methode is doormiddel van een uitstrijkje te maken van de vagina van de teef en dit onder de microscoop te bekijken (1). Er wordt tijdens dit onderzoek naar de verandering in de celstructuur gekeken. Het gaat hier om de veranderingen die plaatsvinden in de epitheelcellen. Aan de hand van deze veranderingen kan een schatting worden gemaakt om de optimale dek tijdstip te bepalen.

Hoe werkt de progesteron regulering bij de teef?

Bij de teef begint de progesteron te stijgen gemiddeld 2-3 dagen voor dat de eisprong plaatsvindt. Het gaat hier om de afgifte van lutiniserende hormoon (LH) die door het lichaam wordt afgegeven waardoor de eisprong plaatsvindt. Door deze unieke fysiologische gebeurtenis is het dus mogelijk om te bepalen wanneer de teef gedekt moet worden.

Als mijn teef wordt gedekt volgens de juiste waarde (advies van mijn dierenarts) betekent dit dat mijn teef dan ook drachtig zal worden?

Helaas niet. Een optimale progesteron waarde is geen garantie dat uw teef drachtig zal worden. Een progesterontest is alleen maar een indicator om de tijdstip van de eisprong te bepalen. Verder moet er rekening worden gehouden met andere factoren o.a.

  • Kwaliteit van de sperma
  • Eventuele schadelijke bacteriën die zich in de vagina ofwel de uterus van de teef bevinden
  • Eileider van de baarmoeder naar de eierstok moet goed functioneren
  • De teef moet in een goede gezondheidstoestand wezen (geen ziektes, koorts)

Er wordt me verteld dat de meeste teven gedekt moeten worden rondom dag 12 van de loopsheid?

Er moet rekening worden gehouden dat niet iedere teef met haar hormonale huishouding het boekje volgt! Uit onderzoek is gebleken dat de eisprong plaats kan vinden tussen dag 7 tot en met dag 22 van de loopsheid.

Nota Bene: Er moet rekening worden gehouden dat niet iedereen de juiste begin moment van de loopsheid waarneemt. Sommige teven vertonen weinig verschijnselen zoals uitvloeiingen en interesse voor reuen. Dus is het mogelijk dat een teef al verder met de loopsheid is dan eerst werd verwacht.