Progesteron bij de teef

Veel gestelde vragen over progesteron:

Wat is progesteron?

Progesteron is een hormoon dat in het lichaam van de teef wordt geproduceerd door de ovaria (eierstokken). Kenmerkend van dit hormoon is datnaar mate de eicel rijping plaatsvindt,de concentratie pas toeneemt. Het stijgt erg snel als de eisprong opgang komt.

Wat is het nut van een progesteron test?

Het doel van een progesteron test is om de dek tijdstip te bepalen. Dit is het moment wanneer de eisprongplaats vindt. Zonder een eisprong kan er geen bevruchting plaats vinden. Ook al is de sperma van de reu van top kwaliteit, is de “timing” essentieel.

DE “timing” is vooral van belang wanneer:

 • Er een oude reu wordt gebruikt met verminderde libido
 • Een reu wordt gebruikt met verminderde sperma kwaliteit
 • Een reu wordt gebruikt die binnen een korte periode twee of meer teven moet dekken
 • Er gebruik wordt gemaakt van bevroren of van chilled sperma
 • De exacte worp datum bepaald moet worden
 • Een teef die weinig symptomen vertoont m.b.t. de loopsheid (stille loopsheid)
 • Als de eigenaar van de teef een lange afstand moet reizen om zijn teef te laten dekken, is het altijd prettig om te weten dat men vertrekt op het “juiste moment”. Met andere worden dat de eisprong heeft plaatsgevonden.
Er wordt me verteld dat de meeste teven gedekt moeten worden rondom dag 12 van de loopsheid?

Er moet rekening worden gehouden dat niet iedere teef met haar hormonale huishouding het boekje volgt! Uit onderzoek is gebleken dat de eisprong plaats kan vinden tussen dag 7 tot en met dag 22 van de loopsheid.

Nota Bene: Er moet rekening worden gehouden dat niet iedereen de juiste begin moment van de loopsheid waarneemt. Sommige teven vertonen weinig verschijnselen zoals uitvloeiingen en interesse voor reuen. Dus is het mogelijk dat een teef al verder met de loopsheid is dan eerst werd verwacht.

Wanneer moet ik beginnen om progesteron te laten testen?

Ik adviseer mij klanten om te beginnen op dag 7 van de loopsheid. Afhankelijk van de eerste uitslag wordt er bepaald of en wanneer er weer bloed geprikt moet worden.

Mijn teef heeft nu al 2 nesten gehad, de afgelopen 2 keer is zij gedekt op dag 13 en 14 van de loopsheid. Heeft het wel zin om weer progesteron te laten bepalen?

Progesteronwaardes uit het verleden zijn geen garantie voor de huidige loopsheid.

De moeder en grootmoeder van mijn teef waren gedekt op dag 13 en 14 van de loopsheid en waren ook drachtig. Is dit niet erfelijk bepaald?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit inderdaad erfelijk is bepaald.

Als mijn teef wordt gedekt volgens de juiste waarde (advies van mijn dierenarts) betekent dit dat mijn teef dan ook drachtig zal worden?

Helaas niet. Een optimale progesteron waarde is geen garantie dat uw teef drachtig zal worden. Een progesterontest is alleen maar een indicator om de tijdstip van de eisprong te bepalen. Verder moet er rekening worden gehouden met andere factoren o.a.

 • Kwaliteit van de sperma
 • Eventuele schadelijke bacteriën die zich in de vagina ofwel de uterus van de teef bevinden
 • Eileider van de baarmoeder naar de eierstok moet goed functioneren
 • De teef moet in een goede gezondheidstoestand wezen (geen ziektes, koorts)
Hoe werkt de progesteron regulering bij de teef?

Bij de teef begint de progesteron te stijgen gemiddeld 2-3 dagen voor dat de eisprong plaatsvindt. Het gaat hier om de afgifte van lutiniserende hormoon (LH) die door het lichaam wordt afgegeven waardoor de eisprong plaatsvindt. Door deze unieke fysiologische gebeurtenis is het dus mogelijk om te bepalen wanneer de teef gedekt moet worden.

Waarom wordt de lutiniserende hormoon (LH) concentratie niet gemeten in plaats van de progesteron concentratie?

Het meten van de LH concentratie is moeilijker vast te stellen in vergelijking met dat van progesteron. De LH afgifte is vaak van een korte duur (1-2 dagen). Met het bepalen van de progesteron kan de stijging al gedurende de loopsheid worden gecontroleerd. De eisprong ontstaat 2-3 dagen naar de LH piek en de bevruchting 4-6 dagen naar dat de LH piek heeft plaatsgevonden.

Welke progesterontesten zijn er beschikbaar op de markt?

Er zijn heel veel verschillende progesterontesten beschikbaar. De meeste testen zijn gebaseerd op die van radioimmunossay (RIA) ofwel van de enzyme-linkedimmusorbent assay (ELISA).

Zijn er ook andere mogelijkheden om de optimaal dektijdstip te bepalen?

Een andere methode is doormiddel van een uitstrijkje te maken van de vagina van de teef en dit onder de microscoop te bekijken (1). Er wordt tijdens dit onderzoek naar de verandering in de celstructuur gekeken. Het gaat hier om de veranderingen die plaatsvinden in de epitheelcellen. Aan de hand van deze veranderingen kan een schatting worden gemaakt om de optimale dek tijdstip te bepalen.

Mijn teef is nu loops (dag 1). Wat nu?

Er zijn verschillende progesteron testen op de markt. Ieder producent heeft zijn eigen gebruiksaanwijzingen. In onze praktijk wordt een progesteron test bebruikt met Immulite waardes. Wij hebben de uitslag voor u binnen 15 minuten. Bij het gedeelte Progesteron Test zal ik een korte omschrijving geven van onze advies rondom de loopsheid en hoe de progesteron test in zijn werk gaat.